Részvételi felhívás

Kedves tizedikes és tizenegyedikes diákok!

Idén is meghirdeti internetes színháztörténeti vetélkedőjét a Nemzeti Színház.

2024-ben tizedik alkalommal hívja játszani, vetélkedni a 10-edikes és 11-edikes diák csapatokat a Nemzeti Színház, határon innen és túl. „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőnkben négy fős csapatok vehetnek részt, akik egy iskolából kell, hogy verbuválódjanak. A csapatok - felkészítő tanáraik segítsége mellett - három, kizárólag az interneten keresztül zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell!
Az idei vetélkedő témája: Katona József: Bánk bán című művének megítélése a történelem során. Szó lesz a jelentősebb bemutatókról, kiváló színészi alakításokról, rendezésekről, izgalmas háttértörténetekről.
A fordulók során a csapatok digitális dokumentumokat készítenek és nyújtanak be az interneten keresztül: filmet, prezentációkat és sok minden mást. A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, melyre a Nemzeti Színházban kerül sor, 2024. június 14-én. A felkészüléshez a csapatok a feladatokat alkotóktól kapnak olvasmány- és könyvajánlatokat. A téma során szerzett tudásanyagot a jelentkező diákok a szóbeli érettségi alkalmával is tudják majd hasznosítani azontúl, hogy értékes nyereményeket is nyerhetnek.
A zsűri tagjait a Nemzeti Színház színművészei, dramaturgkollégái, ifjúsági programfelelőse alkotják. A döntőbe jutott csapatok értékes nyereményeket nyernek, és a győztes csapat iskolájába pedig egy napra „kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalomórákkal, beszédórával, olvasópróba játékkal, smink- és fodrászbemutatóval és a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.
vetélkedőre 2024. március 20-ig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül (https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu).
A vetélkedőről a vetelkedo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen kérhetnek információkat az érdeklődők!

 

Esemény Időpont
a verseny meghirdetése március 4., hétfő
jelentkezési határidő március 20., szerda, éjfél
1. forduló feladatkiírás március 21., csütörtök 10.00
1. forduló beadás április 7., vasárnap, éjfél
2. forduló feladatkiírás április 8., hétfő, 10.00
1. forduló eredmények április 22., hétfő, 10.00
2. forduló beadás április 28., vasárnap, éjfél
3. forduló feladatkiírás április 29., hétfő, 10.00
2. forduló eredmények május 13., hétfő, 10.00
3. forduló beadás május 20., hétfő, éjfél
3. forduló eredmények május 31., péntek, 10.00
Döntőbe jutott csapatok kihirdetés május 31., péntek, 14.00
Döntő június 14., péntek, 10.00

 

Versenykiírás

 1. A Nemzeti Színház történetéről szóló vetélkedőt a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. szervezi és bonyolítja, a versennyel kapcsolatos minden döntést a Nemzeti Színház hoz meg.
 2. A versenyen kizárólag négyfős csapatok indulhatnak. A csapatok minden tagjának 10. vagy 11. osztályos, köznevelési intézettel diák jogviszonyban álló személynek kell lennie. A csapat tagjai érkezhetnek különböző osztályokból, évfolyamokból, de mindenképpen egy iskolában kell tanulniuk. A 13 évfolyamos iskolákból 12. osztályos diákok is indulhatnak.
 3. Egy csapat nevezésének feltétele, hogy kitöltse az internetes nevezési lapot, megadja az ott szereplő minden szükséges adatot. Az adatok valódiságáért a nevezők vállalják a felelősséget.
 4. A verseny három online fordulóból áll. Az online fordulók feladatait a Nemzeti Színház teszi közzé, megadva a feladatok beadási határidejét. A feladatok határidőn túl történő beadása nem lehetséges.
 5. Minden feladat értékelése után közzétesszük a csapatok aktuális sorrendjét.
 6. A döntőbe hat csapat kerül: négy közvetlenül, kettő „vigaszágon”. A „vigaszág” azokat a csapatokat kívánja segíteni, akik egy-egy fordulóban érnek el kimagasló teljesítményt.
 7. Közvetlenül a döntőbe jutó csapatok: a harmadik feladat értékelése után a három forduló összpontszáma alapján első négy helyen álló csapat közvetlenül a döntőbe kerül. Az esetleges pontegyenlőség esetén a zsűri dönt az első négy helyezettről, döntését írásban indokolja.
 8. „Vigaszágon” a döntőbe jutó csapatok: az első, a második és a harmadik fordulóban külön-külön 1-6. helyezést elért csapatok fordulónként 6-5-4-3-2-1 pluszpontot kapnak. Ebből a pontozási rendszerből kiesnek azok a csapatok, amelyek a 7. pont szerint közvetlenül a döntőbe jutottak. Azaz összesen legfeljebb 18 pluszpontot kaphat egy csapat, ha minden fordulóban a legjobb volt azok „kiesése” után, akik közvetlenül a döntőbe kerültek. A legkevesebb szerezhető pluszpont 1: ha a csapat egy fordulóban a 6. legjobb volt azon csapatok „kiesése után”, akik közvetlenül a döntőbe kerültek. Az így kapott pluszpontok jóváírása után alapján kialakuló összpont-sorrendben 1. és 2. helyezett csapat „vigaszágon” jut a döntőbe. Az esetleges pontegyenlőség esetén a zsűri dönt az első két helyezettről, döntését írásban indokolja.
 9. A feladatok pontozását a feladatok kiírásával együtt tesszük közzé, a pontozást a zsűri végzi, döntései ellen fellebbezésre nincs mód.
 10. A csapatok nevezésükkor vállalják, hogy amennyiben a döntőbe kerülnek, a Nemzeti Színházba utazásuk és hazaútjuk költségeit viselik. A döntő során felmerülő minden egyéb költséget a Nemzeti Színház vállal.
 11. A döntőbe került csapatok addig gyűjtött pontszámait a döntőben nem vesszük figyelembe, azaz ott „tiszta lappal” indulnak. A döntő során a feladatokat helyben kapják meg a csapatok. A feladatok megoldása során semmilyen segédeszközt, így internetet sem használhatnak. A döntő mintegy két óra hosszúságú.
 12. A döntőben zsűri pontoz, döntése ellen fellebbezni nem lehet.
 13. A verseny díjai:
  1. a három forduló után a döntőbe nem jutott (azaz az első hat hely után végeztek), első hat olyan csapat számára, amelyik mind a három internetes fordulóban mind a három feladatát beadta: részvétel a Nemzeti Színház egy, csapatonként tetszőlegesen választott előadásán. A Nemzeti Színházba történő utazást és a hazautazást a csapatoknak kell megoldaniuk.
  2. a IV-V-VI. helyezett csapatok: a csapatok tagjai és felkészítő tanárai számára egy-egy, a Nemzeti Színház négy tetszőleges előadására beváltható kétfős bérlet;
  3. a III – II-I. helyezett csapatok értékes tárgyi ajándékokat és színházlátogatási lehetőséget kapnak.
  4. I. helyezett csapat iskolájába egy tanítási napra „ellátogat a Nemzeti Színház”: rendhagyó irodalom-, nyelvtan- és énekórákkal, nyílt próbával, focimeccsel, jelmez-, smink- és fodrászbemutatóval. A látogatás részleteit a Nemzeti Színház az iskola vezetőjével egyezteti.
Tovább a jelentkezési laphoz