I. forduló

Az első forduló feladatait
2017. február 27-én, hétfőn, 8.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2017. március 19., vasárnap, éjfél.

  1. Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Kozák András – mindegyikük a Nemzeti Színház színpadán alakította Katona József drámájának címszerepét.

    Válasszátok ki a fentiek közül az egyik művészt, és készítsetek prezit, melyben összefoglaljátok életművét és értékelitek Bánk-alakítását korabeli kritikák alapján!

     
    A feladat megoldása során kizárólag a prezi.com használható! A maximum hat lépésből álló prezentáció elkészítése során ügyeljetek arra, hogy ízléses, szellemes vizuális elemeket használjatok! Ügyeljetek az olvashatóságra és a helyesírásra is! Használhattok beszúrt audio- és videófájlokat is, de egyik hosszúsága sem haladhatja meg az 1 percet!

    A kész prezi linkjét a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/1-fordulo megfelelő helyére töltsétek fel!

    Pontozás:

    • a prezi tartalmának széleskörűsége, pontossága: 30 pont
    • a prezi kreativitása, szellemessége: 10 pont
    • a dokumentum formai előírásainak betartása és helyesírás: 10 pont
  2. Széchenyi István 1839-ben a Bánk bán, Pesti Magyar Színházban látott premierje után a következőket írta naplójába: „Megfoghatatlan, hogy a kormány megengedi ily’ esztelenség előadását. Rossz, veszedelmes tendencia.”

    Írjatok nyílt levelet mai olvasóként, nézőként a “legnagyobb magyarnak”, érveljetek a Bánk bán irodalmi és történelmi jelentősége mellett!

     
    A dokumentumot Word formátumban készítsétek el! Használjatok ízléses és a témához/korhoz illő vizuális elemeket, betűtípusokat! A levélbe legfeljebb két, egyenként legfeljebb 5x5 cm-es, jpg formátumú kép beszúrása lehetséges! A szöveg karakterhossza ne haladja meg a 3000 karaktert (szóközökkel együtt) és a legfeljebb két A4-es oldalt!

    A kész dokumentumot a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/1-fordulo megfelelő helyére töltsétek fel!

    Pontozás:

    • a levél tartalma, stílusa, szellemessége: 30 pont
    • a levél helyesírása: 10 pont
    • a dokumentumra vonatkozó formai előírások betartása: 10 pont
  3. Írjatok egy védő- és egy vádbeszédet, amely Bánk gyilkossági ügyének tárgyalásakor hangozhatna el!

     
    Az egyenként legfeljebb 2 perces beszédet a csapat egy-egy tagja mondja el, amelyet egy vágatlan videófelvételen rögzítsetek (vagyis egy videón legyen a két beszéd, például úgy, hogy átfordultok a kamerával az egyik csapattag vádbeszéde után a másik csapattag védőbeszédére, de választhattok más megoldást is, a lényeg, hogy egy videó legyen, amelynek hossza legfeljebb 4 perc)! Használhattok díszleteket, jelmezeket, de ne vigyétek túlzásba! A szöveget nem kell megtanulni, lehet olvasni is (ahogy egy védő- vagy vádbeszédet is)! Ügyeljetek arra, hogy a beszéd pontosan illeszkedjen a drámában leírtakhoz!

    A videó youtube linkjét a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/1-fordulo megfelelő helyére töltsétek fel!

    Pontozás:

    • a beszéd tartalma, stílusa, szellemessége: 25 pont
    • a szövegmondás és a videófelvétel minősége: 15 pont
    • a videóra vonatkozó formai előírások betartása: 10 pont