III. forduló

A harmadik forduló feladatait
2021. április 12-én, hétfőn, 10.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2021. május 2., vasárnap, éjfél.

  1. 1. Rómeók és Júliák!

     
    Készítsetek egy maximum 8 perces video összeállítást a négy Rómeó és Júlia fordításokból. A négy fordításból kettőt válasszatok ki, amelyeken jól tudjátok érzékeltetni a nyelvi, költői különbségeket és a korok eltérő játékmódját megidézni. Hozzatok a Rómeó és Júliából egy jelenetet, amelyet két különböző fordításban és stílusban adtok elő. A két rövid előadást kommenteljétek a videóban, röviden fejtsék ki, miben különböznek a fordítások. A videók hozza minimum 3 perc, maximum 8 percesek legyenek. A csapat minden tagja szerepeljen valamilyen formában a videóban. A kreatív kisfilmben a szerepeket a csapattagok játsszák el.
    Arra kérünk Titeket, hogy a járványügyi helyzetnek megfelelően készítsétek el a filmet, oldjátok meg a forgatást. A filmet magatok készítsétek mobiltelefonnal, bármilyen kelléket, jelmezt használhattok. Ügyeljetek a jó hangminőségre is!

    A kész filmet töltsétek fel a youtubre-ra és töltsétek fel a linket a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/3-fordulo megfelelő helyére!

    Ajánlott irodalom:
    Szász Károly – 1871 https://mek.oszk.hu/04500/04583/html/magyar.htm
    Kosztolányi Dezső – 1930 https://mek.oszk.hu/00400/00492/00492.htm
    Mészöly Dezső – 1953
    Nádasdy Ádám – 2003 William Shakespeare: Rómeó és Júlia. Fordította: Nádasdy Ádám. 2003. május / PDF

    Pontozás:

    • a film kreativitása, eredetisége: 20 pont
    • a film tartalmi része, megfogalmazásbeli értéke, stílusa: 25 pont
    • formai feltételek betartása: 5 pont
  2. Állítsátok össze a Nemzeti Színház következő évad tervét

     
    A tervezetnél különösen figyeljetek arra, hogy szinte egy teljes színházi évad maradt ki a nézők életéből is! Pandémiát követő időszakban vagyunk, ugyanakkor fontos, hogy legyen az évad tervben klasszikus és kortárs, magyar és külföldi szerző műve is. Legyen olyan előadás, amely kifejezetten a középiskolásoknak szól, legyen olyan, amely a felnőtteknek. És mindenképpen tartások szem előtt a mindenkori Nemzeti Színház feladatát, értékközvetítését. A tervezetben 6 előadást mutassatok be és egy színházi előadás "off" programot. Ez utóbbi bármilyen, a színház falain belül megtartható kulturális program legyen. Az előadások és az "off" program mellett is érveljetek! A dokumentum maximum 6 oldalas legyen!

    A kész dokumentumot töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/3-fordulo megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a szöveg tartalma, a megfogalmazás pontossága, igényessége: 35 pont
    • a szöveg stílusa, a formai elemek betartása: 10 pont
    • a szöveg helyesírása: 5 pont
  3. Készítsetek prezentáció formájában egy online kiállítást Básti Lajosról, akinek pályája összeforrt a Nemzeti Színházzal.

     
    De milyen módon, mikor kötődött a Nemzeti Színházhoz és milyen jeles alkalomból lehetne kiállítást szervezni számára?
    Az online kiállítás során, tekintsétek át Básti Lajos művészi pályafutásán keresztül a Nemzeti Színház történetének azon éveit, amikor itt játszott. Milyen alakításokat emelnétek ki az életművéből? Használhattok hang- és képanyagot, filmrészleteket, melyekkel Básti Lajos a mai középiskolásokhoz is személyes közelségbe kerülhet!

    Ajánlott irodalom:
    Hegedüs Géza: Básti Lajos példaadása. Színház folyóirat 1977. 10. szám http://szinhaz.net/archivum/

    A maximum 10 diából álló kész prezentációt töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/3-fordulo megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • prezentáció tartalma, lényegkiemelése, igényessége: 35 pont
    • a prezentáció kreativitása, szellemessége: 10 pont
    • a formai előírások betartása és a szöveg helyesírása: 5 pont