I. forduló

Az első forduló feladatait
2022. március 5-én, szombaton, 10.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2022. március 20., vasárnap, éjfél.

 1. Bemutatkozásként készítsetek egy legfeljebb 3 perc hosszúságú filmet, amelyben minden csapattag szerepel!

   
  Képzeljétek magatokat az alábbi helyzetbe: a Nemzeti Színház próbafelvételt hirdet az Énekes madár szerepeire. Egyikőtök a rendező, a többiek eljátszanak néhány mondatot az általuk kiválasztott figura szövegéből. A rendező kérdezze meg a jelentkezőktől azt is, miért akarnak Tamási színpadi játékában részt venni, s miért arra a szerepre esett a választásuk.
  A filmet magatok készítsétek, mobiltelefonnal, vágás nélkül! Ne használjatok utólagos feliratokat, főcímet, stáblistát, zenét!

  A filmet töltsétek fel a youtube-ra, tegyétek nyilvánossá és a linket töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/1-fordulo oldal megfelelő helyére!

  Pontozás:

  • a szituáció hitelessége, a film kreativitása: 25 pont
  • a szövegmondás, az érvelés minősége: 20 pont
  • formai feltételek betartása: 5 pont
 2. Baráti levélváltás

  Tamási Áron 1924-ben Amerikában megírja Ősvigasztalás című első színművét és hazaküldi a Kolozsvári Nemzeti Színház pályázatára.

   
  Fogalmazzátok meg a levelet otthoni barátjának, Molnár Jenőnek, amelyben beszámol a darab megszületéséről, megemlítve azt is, milyennek látja nyerési esélyeit. Írjátok meg Molnár Jenő válaszát is, aki tudatja barátjával a pályázat eredményét.
  A dokumentum word formátumban készüljön, a két levél együttes terjedelme ne haladja meg a 3000 leütést. Tartsátok be a levélforma elemeit, őrizzétek meg a két szerzőre és korukra jellemző stíluselemeket!

  Pontozás:

  • a levél tartalma, a tények valódisága, a megfogalmazás igényessége: 35 pont
  • a levél stílusa, a formai elemek betartása: 10 pont
  • a levél helyesírása: 5 pont
 3. „Mennyi szépség, mennyi ember igazság, mennyi lélek árad itt Tamási bőségszarujából!” – írta Németh Antal a Nemzeti Színház első Tamási ősbemutatója után.
  Power Point prezentációban mutassátok be Tamási Áron színpadi műveinek sorsát az első megírásától a fenti „komoly játék” nemzeti színházi ősbemutatójáig!

   
  A prezentáció kilenc diából álljon, törekedjetek az egységes arculatra és az áttekinthetőségre. Beilleszthettek fotókat, rajzokat, zenét, de videót nem.

  A kész feladatokat töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/1-fordulo megfelelő helyére!

  Pontozás:

  • a prezentáció ténybeli pontossága, az egymást követő diák koherenciája: 30 pont
  • a megfogalmazás igényessége: 10 pont
  • a dokumentum kreativitása, a formai feltételek betartása, helyesírás: 10 pont