II. forduló

A második forduló feladatait
2022. március 21-én, hétfőn, 10.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2022. április 10., vasárnap, éjfél.

  1. A Nemzeti Magazin főszerkesztője megkéri a Tündöklő Jeromos rendezőjét, írja le az olvasópróbán* elmondott gondolatait, mert szeretné a lapban közölni.

     
    Fogalmazzátok meg ezt az írást: visszatekinthettek néhány mondatban a darab történetére, szerepeljen benne, mit tartotok a mű legfőbb üzenetének, milyen színpadképet, jelmezeket képzeltek el. Néhány mondatban jellemezzétek a főbb szereplőket, vázoljátok fel rendezői elképzeléseteket a kulcsjelenetről, Tündöklő Jeromos eltűnéséről.

    *A színészek és a rendező első találkozása a leendő előadás kapcsán.

    A dokumentum word formátumban készüljön és terjedelme ne haladja meg a 3500 leütést. Beilleszthettek általatok (bármilyen technikával) készített díszlet- és jelmeztervet is.

    A kész dokumentumot töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/2-fordulo oldal megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a tartalmi igényesség, a koncepció kreativitása: 35 pont
    • az illusztráció eredetisége, a kivitelezés minősége: 10 pont
    • az írás stílusa, helyesírása: 5 pont
  2. 1941-es ősbemutatója után a Vitéz lélek több mint hetven év múlva, 2013-ban kerül ismét a Nemzeti Színház színpadára.

     
    Rendezzétek meg azt a képzeletbeli találkozást, amelynek során a két előadás női főszereplője, Szeleczky Zita és Barta Ágnes beszélget szerepéről, a többi szereplőhöz fűződő kapcsolatáról és arról, mit jelentett számukra Tamási világa.

    Vegyétek fel mobiltelefonnal a jelenetet, vágás nélkül. A beszélgetés időtartama nem haladhatja meg a három percet. Díszletet, kelléket használhattok (akár az előadásokról készült fotókat is), utólag hozzátett feliratokat, zenét azonban nem.

    A filmet töltsétek fel a youtube-ra, tegyétek nyilvánossá és a linket töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/2-fordulo oldal megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • tartalmi igényesség, a film kreativitása: 25 pont
    • a szituáció hitelessége, a szövegmondás minősége: 20 pont
    • a formai feltételek betartása: 5 pont
  3. A Nemzeti Színház Intézőbizottsága egyhangúlag úgy határozott, hogy „Ördögölő Józsiás” c. zenés mesejátékát 1957 őszén, lehetőleg még szeptemberben bemutatja – írták hivatalos levélben Tamási Áronnak 1957. január 16-án.

    A darab ősszel már nem kerülhetett a Nemzeti Színház színpadára.

     
    Képzeljétek el, hogy 1957 júniusában, az akkor már újra igazgató Major Tamás feljegyzést ír az MSZMP Központi Bizottságának, amelyben a mesejáték egyes jeleneteivel indokolja, miért tartja veszélyesnek a bemutatását.

    A dokumentum word formátumban készüljön, legfeljebb 2500 leütésnyi terjedelemben! Ügyeljetek a korabeli, pártszerű szóhasználatra és a feljegyzés formai követelményeinek betartására.

    A kész dokumentumot töltsétek fel a https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu/feladatok/2-fordulo oldal megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a feljegyzés tartalmi igényessége, hitelessége: 30 pont
    • kreativitás, a formai követelmények betartása: 15 pont
    • helyesírás: 5 pont