III. forduló

A harmadik forduló feladatait
2018. április 4-én, szerdán, 8.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2018. április 22., vasárnap, éjfél.

 1. Lukács Margit, Major Tamás, Sinkovits Imre – mindhármójuk életében meghatározó volt Az ember tragédiája a Nemzeti Színház színpadán.

   
  Válasszátok ki a fentiek közül az egyik művészt, és készítsetek prezit, melyben röviden összefoglaljátok nemzeti színházi pályáját, kiemelve benne a Tragédia szerepét!

  A feladat megoldása során kizárólag a prezi.com használható! A maximum hat lépésből álló prezentáció elkészítése során ügyeljetek arra, hogy ízléses, szellemes vizuális elemeket használjatok! Ügyeljetek az olvashatóságra és a helyesírásra is! Használhattok beszúrt audió- és videófájlokat is, de egyik hosszúsága sem haladhatja meg az 1 percet!  A kész prezi linkjét a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/3-fordulo megfelelő helyére töltsétek fel!

  Pontozás:

  • a prezi tartalmi lényegkiemelése, igényessége: 30 pont
  • a prezi kreativitása, szellemessége: 10 pont
  • a dokumentum formai előírásainak betartása és helyesírás: 10 pont
 2. „Ha módosításaim nem tetszenének, vagy ha általában semmit nem akarnál is módosítani […] azt is írd meg.” – e szavakkal küldte el Arany Madáchnak az első hét színre vonatkozó javítási javaslatait.

  Madách nevében írjatok válaszlevelet, amelyben legalább 3 eredeti változat megtartása mellett érveltek! Röviden magyarázzátok meg, miért tartjátok jobbnak a saját verziótokat! Csak valós Arany-javításokat és Madách-eredeti szövegeket vethettek össze. A levél írásakor őrizzétek meg az alkotókra és korukra jellemző stílust!
   

  A dokumentum word formátumban készüljön! Használjatok ízléses és a témához/korhoz illő vizuális elemeket, betűtípusokat! A saját szöveg legfeljebb 3000 leütésnyi legyen (az Arany-Madách-idézetek nem számítanak bele át a leütésszámba).

  A kész dokumentumot a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/3-fordulo megfelelő helyére töltsétek fel!

  Pontozás:

  • a levél tartalma, az érvelés pontossága, igényessége: 35 pont
  • a levél stílusa, a formai elemek betartása: 10 pont
  • a levél helyesírása: 5 pont
 3. Készítsetek PowerPoint prezentációt az alábbi három, egykori nemzeti színházas Az ember tragédiája előadás közül az egyikhez!
   

  A prezentáción mutassátok be az előadás rendezőjét, szereplőit, térjetek ki arra is, mi az adott rendezés helye, jelentősége a Tragédia-rendezések sorában! Egyéb tartalmat szabadon szerepeltethettek! A prezentáció 8 diából álljon, törekedjetek az egységes, ízléses formátumra!

  A választható három Tragédia-előadás:

  • Paulay Ede rendezése
  • Németh Antal rendezése
  • Iglódi István rendezése

  A prezentációban használhattok fotókat, ábrákat, rajzokat, animációkat, áttűnéseket, zenét, de videót nem!

  A kész feladatot a http://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/3-fordulo oldal megfelelő helyére töltsétek fel!

   

  Pontozás:

  • a prezentáció tartalmának széleskörűsége, pontossága: 30 pont
  • a prezentáció kreativitása, szellemessége: 10 pont
  • a dokumentum formai előírásainak betartása és helyesírás: 10 pont