Versenykiírás 2018

Ugyan a vetélkedőt 10-11-edikes csapatoknak hirdettük meg, de a 13 évfolyamos iskolák, osztályok esetében elfogadunk 12-ikes csapatokat is! Hajrá!

Kedves tizedikes és tizenegyedikes diákok!

A Nemzeti Színház a saját történetét feldolgozó színháztörténeti vetélkedőt hirdet számotokra – immár negyedik éve!

Idén a verseny középpontjában Arany János és Madách Imre munkássága áll majd.

Négyfős csapatok jelentkezését várjuk, akik készek arra, hogy kreativitásukat és kutatóképességüket egyaránt csatasorba állítsák – nem akármilyen nyereményekért!

A verseny négyfordulós, ebből az első három kizárólag az interneten zajlik, a döntő pedig – a legjobb csapatok részvételével – a Nemzeti Színházban, egy nagyszerű program keretében.

Olvassátok el a részletes versenykiírást, keressetek egy kiváló felkészítő tanárt, töltsétek fel az adataitokat és már készen is vagytok az első fordulóra!

A vetélkedőre történő jelentkezés határideje 2018. február 18. éjfél.

Várunk Benneteket!


 

Esemény Időpont
a verseny meghirdetése január 24., szerda, 8.00
jelentkezési határidő február 18., vasárnap, éjfél
1. forduló feladatkiírás február 19., hétfő 8.00
1. forduló beadás március 11., vasárnap, éjfél
2. forduló feladatkiírás március 12., hétfő, 8.00
1. forduló eredmények március 25., hétfő, 10.00
2. forduló beadás április 3., kedd, éjfél
3. forduló feladatkiírás április 4., szerda, 8.00
2. forduló eredmények április 16., hétfő, 10.00
3. forduló beadás április 22., vasárnap, éjfél
3. forduló eredmények május 7., hétfő, 10.00
Döntőbe jutott csapatok kihirdetése május 7., hétfő, 12.00
Döntő június 8., péntek, 10.00

 

Versenykiírás

 1. A Nemzeti Színház történetéről szóló vetélkedőt a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. szervezi és bonyolítja, a versennyel kapcsolatos minden döntést a Nemzeti Színház hoz meg.
 2. A versenyen kizárólag négyfős csapatok indulhatnak. A csapatok minden tagjának 10. vagy 11. osztályos, köznevelési intézettel diák jogviszonyban álló személynek kell lennie. A csapat tagjai érkezhetnek különböző osztályokból, évfolyamokból, de mindenképpen egy iskolában kell tanulniuk. A 13 évfolyamos iskolákból 12. osztályos diákok is indulhatnak.
 3. Egy csapat nevezésének feltétele, hogy kitöltse az internetes nevezési lapot, megadja az ott szereplő minden szükséges adatot. Az adatok valódiságáért a nevezők vállalják a felelősséget.
 4. A verseny három online fordulóból áll. Az online fordulók feladatait a Nemzeti Színház teszi közzé, megadva a feladatok beadási határidejét. A feladatok határidőn túl történő beadása nem lehetséges.
 5. Minden feladat értékelése után közzétesszük a csapatok aktuális sorrendjét.
 6. A döntőbe hat csapat kerül: négy közvetlenül, kettő „vigaszágon”. A „vigaszág” azokat a csapatokat kívánja segíteni, akik egy-egy fordulóban érnek el kimagasló teljesítményt.
 7. Közvetlenül a döntőbe jutó csapatok: a harmadik feladat értékelése után a három forduló összpontszáma alapján első négy helyen álló csapat közvetlenül a döntőbe kerül. Az esetleges pontegyenlőség esetén a zsűri dönt az első négy helyezettről, döntését írásban indokolja.
 8. „Vigaszágon” a döntőbe jutó csapatok: az első, a második és a harmadik fordulóban külön-külön 1-6. helyezést elért csapatok fordulónként 6-5-4-3-2-1 pluszpontot kapnak. Ebből a pontozási rendszerből kiesnek azok a csapatok, amelyek a 7. pont szerint közvetlenül a döntőbe jutottak. Azaz összesen legfeljebb 18 pluszpontot kaphat egy csapat, ha minden fordulóban a legjobb volt azok „kiesése” után, akik közvetlenül a döntőbe kerültek. A legkevesebb szerezhető pluszpont 1: ha a csapat egy fordulóban a 6. legjobb volt azon csapatok „kiesése után”, akik közvetlenül a döntőbe kerültek. Az így kapott pluszpontok jóváírása után alapján kialakuló összpont-sorrendben 1. és 2. helyezett csapat „vigaszágon” jut a döntőbe. Az esetleges pontegyenlőség esetén a zsűri dönt az első két helyezettről, döntését írásban indokolja.
 9. A feladatok pontozását a feladatok kiírásával együtt tesszük közzé, a pontozást a zsűri végzi, döntései ellen fellebbezésre nincs mód.
 10. A csapatok nevezésükkor vállalják, hogy amennyiben a döntőbe kerülnek, a Nemzeti Színházba utazásuk és hazaútjuk költségeit viselik. A döntő során felmerülő minden egyéb költséget a Nemzeti Színház vállal.
 11. A döntőbe került csapatok addig gyűjtött pontszámait a döntőben nem vesszük figyelembe, azaz ott „tiszta lappal” indulnak. A döntő során a feladatokat helyben kapják meg a csapatok. A feladatok megoldása során semmilyen segédeszközt, így internetet sem használhatnak. A döntő mintegy két óra hosszúságú.
 12. A döntőben zsűri pontoz, döntése ellen fellebbezni nem lehet.
 13. A verseny díjai:
  1. a három forduló után a döntőbe nem jutott (azaz az első hat hely után végeztek), első hat olyan csapat számára, amelyik mind a három internetes fordulóban mind a három feladatát beadta: részvétel a Nemzeti Színház egy, csapatonként tetszőlegesen választott előadásán, előtte egy ebéd elköltése a színház büféjében az előadásban játszó egyik színésszel közösen, az ebéd és az előadás között pedig vezetett látogatás a Petőfi irodalmi Múzeum Arany János kiállításán (ez utóbbi lehetőség csak 2018. október 28-ig vehető igénybe). A Nemzeti Színházba történő utazást és a hazautazást a csapatoknak kell megoldaniuk. 

  2. a IV-V-VI. helyezett csapatok: a csapatok tagjai és felkészítő tanárai számára egy-egy, a Nemzeti Színház négy tetszőleges előadására beváltható kétfős bérlet;

  3. a III. helyezett csapat: a csapat tagjai és felkészítő tanára számára fejenként 20.000 ft-os könyvutalvány és egy-egy, a Nemzeti Színház négy tetszőleges előadására beváltható kétfős bérlet;

  4. a II. helyezett csapat: a csapat tagjai és felkészítő tanára számára fejenként 30.000 ft-os könyvutalvány és egy-egy, a Nemzeti Színház négy tetszőleges előadására beváltható kétfős bérlet;

   1. az I. helyezett csapat: a csapat tagjai és felkészítő tanára számára fejenként egy táblagép és egy-egy, a Nemzeti Színház négy tetszőleges előadására beváltható kétfős bérlet;

   2. az I. helyezett csapat tagjai részt vehetnek a következő vetélkedő feladatainak kidolgozásában és egy tagja részt vehet a következő évi verseny zsűrijében;

   3. az I. helyezett csapat iskolájába egy tanítási napra „ellátogat a Nemzeti Színház”: rendhagyó irodalom-, nyelvtan- és énekórákkal, nyílt próbával, focimeccsel, jelmez-, smink- és fodrászbemutatóval. A látogatás részleteit a Nemzeti Színház az iskola vezetőjével egyezteti.