I. forduló

Az első forduló feladatait
2019. március 11-én, hétfőn, 10.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2019. március 27., szerda, éjfél.

  1. Készítsétek el csapatotok bemutatkozó filmjét, melynek hosszúsága legfeljebb 3 perc!

     
    A filmet magatok készítsétek, mobiltelefonnal, vágás nélkül! A filmben mutassátok be a csapattagokat (a felkészítő tanárt is lehet, de nem kötelező)! 
    Fogalmazzátok meg azt is, számotokra mit jelent a Németh Antal a színházcsináló cím! Ne használjatok utólagos feliratokat, főcímet, stáblistát, zenét! Természetesen használhattok kellékeket, díszleteket!

    A filmet töltsétek fel a youtube-ra, tegyétek nyilvánossá és a linket töltsétek fel a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/1-fordulo oldal megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a film kreativitása, eredetisége: 25 pont
    • az érvelés tartalmi, megfogalmazásbeli értéke: 20 pont
    • formai feltételek betartása: 5 pont
  2. 1935-ben Gerevich Tibor, a Római Magyar Akadémia igazgatója hívja fel a kultuszminiszter, Hóman Bálint figyelmét Németh Antalra, mint akinek a személye megoldást jelenthet a Nemzeti Színház válságára. Írjátok meg azt a levelet, amelyben Gerevich erről ír miniszterének!

     
    Ajánlásotokban hangsúlyozzátok Németh Antal addigi tevékenységének azon tényeit, amelyek alkalmassá tehetik őt a Nemzeti Színház megújítására! A dokumentum legfeljebb 3000 leütésnyi legyen és word formátumban készüljön! Tartsátok meg a kor hivatalos levelezési formáját, nyelvezetét, használjatok a korhoz illő vizuális elemeket!

    A kész dokumentumot töltsétek fel a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/1-fordulo megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a levél tartalma, az érvelés pontossága, igényessége: 35 pont
    • a levél stílusa, a formai elemek betartása: 10 pont
    • a levél helyesírása: 5 pont
  3. „vallomással kell kezdenem ezt a színházi évadot, őszinte és félreérthetetlen vallomással. […] Világosan és határozottan szeretném leszögezni álláspontomat nagy elvi kérdésekben.” – fogalmazott Németh Antal a kinevezése utáni első társulati ülésen a Nemzeti Színházban.
    Az ekkor megfogalmazott tíz pontos Színházi Credójából válasszatok ki négyet, amelyet – ha ti lennétek a Nemzeti Színház újonnan kinevezett igazgatói – ma is vállalnátok! Válasszatok ki egyet, amely szerintetek mára érvényét vesztette! Power Point prezentációban mutassátok be érveiteket, miért az adott pontokat választottátok!

     
    A prezentáció 9 diából álljon, törekedjetek az egységes áttekinthető formátumra és gondolataitok tömör megfogalmazására!
    A prezentációban használhattok fotókat, rajzokat, animációkat, zenét, de videót nem!
    Németh Antal Színházi credóját megtaláljátok Kávási Klára: Németh Antal/A Nemzetiben és száműzetésben c. könyvében, 97-102. o (csak a vetélkedő résztvevői számára pdf-ben letölthető vagy interneten kedvezményesen megvásárolható).

    A kész feladatot töltsétek fel a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/1-fordulo megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a prezentáció érvrendszerének logikája, koherenciája: 30 pont
    • a megfogalmazás igényessége, pontossága: 10 pont
    • a dokumentum kreativitása, a formai előírások betartása és helyesírás: 10 pont