II. forduló

A második forduló feladatait
2019. március 28-án, csütörtökön, 10.00
-kor tesszük közzé.

Beadási határidő 2019. április 14., vasárnap, éjfél.

  1. A Nemzeti Színház főügyelője (ő a színház működésének egyik legfontosabb háttérembere) végigkísérte a centenáriumi ünnepségsorozat eseményeit 1937. augusztus 22-től október 25-ig. Régi jó barátja, vidéki színházban dolgozó ügyelőtársa kérésére levélben számol be a legfontosabb pillanatokról. Egy-két olyan kulisszatitkot is elárul, amelyről a közönség nem értesülhetett.

     
    Írjátok meg ezt a levelet! A dokumentum legfeljebb 3000 leütésnyi legyen és word formátumban készüljön! Illusztrálhatjátok legfeljebb 2-3, az eseményeken készült fotóval, esetleg általatok készített rajzzal!
    A kész dokumentumot töltsétek fel a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/2-fordulo oldal megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a levél tartalma, az ismeretanyag válogatásának arányai: 35 pont
    • a baráti-szakmai levél stílusa, a formai elemek betartása: 10 pont
    • a levél helyesírás: 5 pont
  2. „Nemzedékünk tüneményes útitársa” írta Bajor Giziről Németh Antal. Igazgatósága idején igyekezett olyan szerepeket biztosítani számára, amelyek újabb és újabb oldaláról mutathatták meg kimeríthetetlen színészi alkotói fantáziáját.

     
    Készítsetek prezit, amelyben bemutatjátok a művész legfontosabb szerepeit Németh Antal igazgatósága idején! A feladat megoldására kizárólag a prezi.com használható. A legfeljebb hét lépésből álló prezentáció során ügyeljetek arra, hogy a témához illő, ízléses és szellemes vizuális elemeket alkalmazzatok! Használhattok beszúrt audió-és videófájlokat, de egyik hosszúsága sem haladhatja meg az 1 percet.
    A kész prezi linkjét a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/2-fordulo megfelelő helyére töltsétek fel!

    Pontozás:

    • a prezi tartalmi lényegkiemelése, igényessége: 30 pont
    • a prezi kreativitása, szellemessége: 10 pont
    • a dokumentum formai előírásainak betartása és helyesírás: 10 pont
  3. Az 1943-as Tragédia-bemutatója után hazaérkező Németh Antalt egy forgatócsoport látogatta meg, hogy Madách művéhez fűződő kapcsolatáról, számára legfontosabb Tragédia-rendezéseiről kérdezze. Rögzítsétek ezt a legfeljebb 4 perc hosszúságú interjút mobiltelefonnal, vágás nélkül!

     
    Sem Németh Antal, sem az őt kérdező riporter nem olvashatja a szövegét. Díszletet, jelmezt kelléket használhattok, de utólagos feliratokat, főcímeket, zenét nem.
    A filmet töltsétek fel a youtube-ra, tegyétek nyilvánossá és a linket töltsétek fel a https://nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo/feladatok/2-fordulo oldal megfelelő helyére!

    Pontozás:

    • a film tartalmi igényessége, a riporter és az interjúalany felkészültsége: 30 pont
    • a jelenet szerkesztése, megfogalmazása: 15 pont
    • a beszélgetés ritmusa, a formai feltételek betartása: 5 pont